Martin Fredriksson

Jag fick kontakt med Martin Fredriksson, en av två grundare av Researchgruppen, på ett litet udda vis. Faktum är att jag läste om honom i en artikel i MIT Technology Review och hittade där följande märkliga passage:

Fredriksson is a member of a generation of Swedes known as “Generation 64,” who grew up tinkering with Commodore 64s in the 1980s and went on to revolutionize Sweden’s IT industry.

Jag hajade till – ”Generation 64” är ju knappast ett vedertaget begrepp inom IT-Sverige. Faktum är att det var mitt begrepp och titeln på min bok. Jag kände mig tvungen att kontakta Martin för att få reda på hur det ens hamnade i en amerikansk artikel?

Martin Fredriksson svarade att det förmodligen var hans fel – han hade nog råkat nämna ”Generation 64” då han precis innan intervjun hört begreppet.

”Jo jag hade nog läst om den på IDG. C64 var min första dator, jag spelade mest spel men lärde mig grundläggande BASIC. Sen sparade jag ihop till en Amiga 500 och använde inte min C64 mer. Jag fortsatte dock med BASIC och lärde mig senare pascal och assembler men detta var alltså först på Amiga 500.”

När det väl var dags att skriva Generation 500 kände jag alltså till Martins bakgrund med datorn – jag visste vid det laget också att han höll på att skriva en bok om sina egna erfarenheter och att han därför förmodligen nyss gått igenom gamla minnen och kanske hade berättelsen klar för sig. Ingen annanstans hade jag läst att Researchgruppens grundare startade med Amiga så därför var det ett litet scoop jag ville ha med i boken.

Efteråt tog jag även kontakt med författaren av artikeln ovan, Adrian Chen, som tidigare skrivit för både New York Wired och New York Times. Han svarade:

”Thank you for the information! I’m glad you liked the article. I loved hearing about the history of the demo scene, etc. in Sweden. I had no idea about all of that before I visited.”

Begreppet Generation 64 känns därmed etablerat även på amerikanska östkusten, eller? 🙂