I Sverige år 1986

I Generation 64 jämförs årtalen 1983 och 1993, ett årtionde under vilket Commodore 64 spelade stor roll. När det gäller Generation 500 ville jag behålla samma intervall men kikar på åren mellan 1986 och 1996 istället – mest på grund av att Amiga-sagan börjar med Amiga 1000 som ju kom ut i Sverige på våren 1986.

Att hänga upp diskussionen på musikvideospåret var inte självklart när jag började skriva utan något som växte fram i takt med att jag gjorde intervjuer. Väldigt många från demoscenen pratade om att inspireras av musikvideor och en del kunde till och med plocka fram effekter ur enskilda verk.

För egen del var det viktigt att behålla samma layout som i Generation 64 – med de fyra bilderna på högersidan som löst svarar mot texten på vänstersidan. Min formgivare Kenneth Grönwall var länge motsträvig då flera av bilderna inte passade särskilt bra i den rektangulära form jag ville tvinga in dem i – men till slut gav han med sig och jag är i dag glad att jag höll fast vid idén. Överhuvudtaget är hela boken en kamp mellan frihet att skapa som vi vill och tvånget att efterlikna föregångaren. Jag tycker dock att balansen blev väldigt bra till slut.

Vi nämner flera gånger i boken musikvideon till Dire Straits hitlåt ”Money for Nothing” från albumet ”Brothers in Arms”. Så här är den i all sin prakt: